Muzyka przed meczem.

Czy chciałbys aby w repertuarze meczowymi pojawiło się kilka utworów tzw. Ślonskich Szlagrów?

Zdecydowanie TAK!
197
42%
NIE!
232
50%
Nie mam zdania.
37
8%

Liczba głosów : 466

Re: Muzyka przed meczem.

Postprzez Perfect » Śr paź 21, 2009 11:46 am

Media maja spory ubaw podczas transmisji meczu na Ruchu, bo tam 98 % ludzi zajada sie slonecznikiem, co w telewizji wyglada komicznie. Puszczajmy te slaskie disco polo to sie beda z nas smiali. CO bedzie dalej ? Kawiarenki ?
Perfect

gadugadu: 0

Postprzez Damian K » Śr paź 21, 2009 12:04 pm

Jeśli miałoby to być w rozsądnych proporcjach to tak. Należy uszanować prawo wszystkich kibiców do swojej ulubionej muzyki. Osobiście nie kojarzę piosenki, która by się mocniej kojarzyła z Bytomiem niż "Jo ślonski pieron..." (a nie było czasem zamiast pierona górnika?). Jako element humorystyczny dorzuciłbym jeszcze "Moplikiem se jadę na szychtę..." czy jakoś tak. Tymi, którzy zawsze nas stawiają w niekorzystnym świetle nie przejmujmy się. Zawsze coś znajdą. Kij im w oko i niech się nie cieszą - Ekstraklasy już nie opuścimy.
Not made in China
Damian K

Postprzez ARTURO » Śr paź 21, 2009 12:13 pm

Jestem na tak.Wolę usłyszeć jakieś Ślonskie szlagiery niż jakieś bezpłciowe gówno serwowane nam notorycznie przez tv.Mieszkamy na Śląsku więc dlaczego nie mamy puszczać Śląskiej muzyki.Za czasów komuny w szkołach i urzędach notorycznie zwalczano Śląską gwarę tak więc nadchodzi najwyższy czas aby pokazać,że gwara nie wymarła.
Aha,mam nadzieje,że będzie to coś na poziomie,a nie regionalne disco-polo.
Ani to fikcja,ani sen-w . nas robi TVN.
ARTURO

Postprzez elMoneta » Śr paź 21, 2009 12:43 pm

Już kiedyś miałem "kłopot" z muzyka regionalną
http://w116.wrzuta.pl/audio/5OSq74jwOZj ... olo_-_jaga

:lol2:
elMoneta
dyrektor d/s marketingu

Postprzez Roox » Śr paź 21, 2009 12:45 pm

markip napisał(a):Zdecydowanie nie !!!

Po pierwsze: Bytom to nie LKS Bobrowniki a tzw Ślonskie Szlagry to normalne disco polo z lat 80 śpiewane niby po śląsku. I nie ma nic wspólnego z śląskimi tradycjami. Połowa klika na tak z powodu mody na śląskość.

Po drugie. Klub jest wizytówką miasta i kibiców. A jakoś nie chce mi się wierzyć ze większość stadionu słucha śląskich szlagrów w domu i na mieście. Co więcej z moich obserwacji przy takiej muzyce bawią się głownie menele w nielicznych letnich ogródkach. W Bytomiu mało kto w ogóle mówi dobrze po śląsku. Może zrezygnujmy z cheerleaderek bo one też nie są "śląskie" a za nie niech baby w zapaskach podskakują z chustami na głowach.

Po trzecie. Chcecie sponsora a jaka poważna firma chce się identyfikować z waszym "wieś tańczy wieś śpiewa"?

Po czwarte. Można puszczać jakieś śląskie kawałki jako tzw "smaczek" ale nie mogą to być rzeczy w stylu disco polo tylko np. od czasu do czasu jakiś utwór Kabaretu RAK czy "jo śląski górnik" ale bez przesady i z należytym umiarem.

Nie jestem jakimś fanem szlagrów, ale potrafię odróżnić disco polo od śląskiej lajery. Do pierwszej grupy można wrzucić jakieś mydełka Fa, Bayer Full itp. i nie mają one nic wspólnego z śląskim regionem i tradycją. Nie widzę żadnego podobieństwa takiego disco polo do śląskich szlagrów. Słysząc śląski kawałek, raczej człowiek się czuje, że jest u siebie w domu, na Górnym Śląsku. Słysząc disco polo poczułbym się jak na dożynkach pod Łodzią. Więc różnica jest, i błędem jest wsadzaniem tego do jednego worka, disco polo i śląskich szlagrów.

Po drugie, to pojechałeś z tym menelami. Rozumiem że jak ktoś słucha ambitnej muzyki, albo lansuje się w soboty w Onyxie, to się czuje lepszy? Czy jak ktoś idzie do ogródka piwnego posłuchać śląskich kawałków to jest od razu menelem? Pół Piekar chodzi na kabarety i imprezy organizowane przez Misia i Ci ludzie potrafią się o wiele bardziej bawić, niż łebki co mają po 20 lat i myślą, że wszystkie rozumy pozjadały. Nie wiem w jakiej dzielnicy mieszkasz, ale stwierdzeniem, że w Bytomiu mało osób mówi po śląsku bardzo mnie rozbawiłeś. Weź po uwagę, że nie każdy operuje takim językiem na co dzień, ale na pewno go bardzo dobrze zna, lub przynajmniej rozumie większość słów.

Po trzecie, to Ci prezesowie czy sponsorzy to nie są same nadęte dupki pod krawatami. To też czasem zwykli ludzi, i uwierz mi, że nie raz się bawili przy śląskiej muzyce. Przecież ważne żeby podchodzić do tego z dystansem, potrafić się pobawić i to uszanować.

Po czwarte, to z całego tekstu jesteś na NIE, a na końcu piszesz o jakiś smaczkach. To tak jakby być trochę w ciąży.
BĄDŹ DOBRZE POINFORMOWANY, Polonia Bytom TO PANY !
Roox

Postprzez Kojot_89 » Śr paź 21, 2009 12:54 pm

Ja bym widział tą muzykę...

http://www.youtube.com/watch?v=p9eEwsGPf3s

może nieźle zmotywować piłkarzy...;] i wpada w ucho.
Samo Ti!!u mome srci si!!Jedna jedina, nepobediva, moja ljubavi! Polonia Bytom!
Kojot_89
członek SKK PB

Postprzez Hellangel » Śr paź 21, 2009 12:56 pm

elMoneta napisał(a):Już kiedyś miałem "kłopot" z muzyka regionalną

Chyba zartujesz nazywajac to cos z linku muzyka regionalna.
Da seufzt sie still, ja still und flĂźstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Hellangel

Postprzez JarJar » Śr paź 21, 2009 12:56 pm

elMoneta napisał(a):Już kiedyś miałem "kłopot" z muzyka regionalną

Proszę bardzo...
Wystarczy zmienić Białkę na Bytomkę
Jagiellonie na Polonię i hicior jak nic...
Nikt na pewno złego słowa nie powie :lol2: :lol2: :lol2:

PS
Hellu, zapewne Marek w złym miejscu postawił cudzysłów :lol:
JarJar

Postprzez Perfect » Śr paź 21, 2009 1:08 pm

Do tej pory na stadionie grane bylo przede wszystkim slaskie disco polo - wnioskuje wiec ze dyskusja toczy sie o tym co mielismy okazje slyszec do tej pory. Kultura regionalna to co innego, tutaj bardziej widziałbym prezentowanie utworow wykonawców związanych z Bytomiem a nie typów pt. Damian Holecki czy Szlagier maszyna. To są artysci biesiadni ktorych ja osobiscie na swoim stadionie slyszec nie chce. Od tego typu kawalkow jest Radio Piekary i TVS - tam mozna sie do woli nasluchac tego typu hitow i tego jak dzwoni ktos i zaczyna wymieniac kogo to nie pozdrawia - matke, dziadka, ujka, ciotke, sasiadow i cholera wie kogo jeszcze. Apeluje - nie robmy wsi ze stadionu.

Jest tyle kawalkow zwiazanych z pilka nozna ze naprawde mozna cos ciekawego wybrac. Np. Football Is Coming Home.
Perfect

Postprzez Grand » Śr paź 21, 2009 1:12 pm

Dokladnie panowie!Nie jest problemem puszczenie 2-3 utworow,ale dokladnie tych co tutaj juz byly wymienione,bo te co lecialy ostatnio to wlasnie nic innego jak slaskie disco polo.
Grand

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Poprzednie sezony