Witam!
Od dawna zastanawialem sie nad zalozeniem takiego watku. Dodatkowo zachecil mnie do tego nasz 'spiker' na ostatnim spotkaniu w Warce, gdzie namawial do pisania na forum swoich propozycji, twierdzac ze odpowiednie osoby tutaj zagladaja i biora pod uwage nasze opinie.
A teraz do rzeczy

W kilku meczach w tym sezonie (na pewno na szpilu z Arka-
http://forum.Polonia.Bytom.pl/kibice-f8/topic3761-110.html), pojawily sie w repertuarze granym na stadionie "ślonskie szlagry", uwazam ze jest to fajna sprawa i apeluje o wiecej takiej muzyki. Mysle ze nie jestem w tej opinii odosobniony, bo sporo moich znajomych rowniez uwaza ze wiecej ślaskiej muzyki powinno nam towarzyszyc podczas meczu (zreszta na wspomnianym spotkaniu w Warce, rowniez takie opinie sie pojawily)

Moja argumentacja jest prosta, wszyscy jestesmy mieszkancami Slaska, wiekszosc mocno sie utozsamia z tym regionem, a szlagry, mozna powiedziec, staly sie juz elementem naszej kultury. Bylby to takze element uatrakcyjniajacy widowiska przy Olimpijskiej, cos czego nie ma na innych stadionach. Kibice innych druzyn odwiedzajacy nasz stadion, zapamietaliby nie tylko atmosfere, ale takze ta muzyke, moze nawet dla smiechu, ale na pewno zapadloby im to w pamieci. Inna sprawa jest, ze w innych krajach (np. Chorwacja, Serbia), na ktorych niejednokrotnie sie wzorujemy, lokalne piesni sa stalym elementem przedmeczowym, a bywa ze i elementem dopingu czy oprawy! Oczywiscie nie chodzi tutaj, o to aby ograniczac sie tylko do szlagrow, mozna jednak troche wiecej tego typu utworow odtwarzac

Chcialbym aby w tym temacie wpisywac propozycje, piosenek ktore moglyby pojawic sie przed i w przerwie meczu. Mnie od dawna marzy sie
Jo ślonski pieron spod Bytomia przed meczem, spiewany przez cala trybune

Z innych, to oczywiscie repertuar
"Szlagier maszyny", prawie kazdy utwor jest dobry i "rozgrzewajacy". Mozna, rowniez z akcentem humorystycznym, zagrac hit ostatnich miesiecy
"Oma na motorze" 
Z innych artystow, dobre sa utwory Kabaretu Rak, Leszek Filec, Mirek Szołtysek, Mirosław Jędrowski, badz utwor
Ida sie na szpil. Jest tego sporo, mysle ze padna tutaj ciekawe propozycje, a z "zalatwieniem" tych konckow nie bedzie problemu, bo przeciez nasz szpiker jest rowniez pracownikiem Radia Piekary

Mozna rowniez podyskutowac na temat interakcji pomiedzy spikerem, a kibicami np. po strzelonych bramkach o czym pisal JarJar, w innym temacie.
Podsumowujac: chcialbym wiecej slaskich szlagrow na naszym stadionie! Nie wstydzmy sie miejscowej kultury! Nie sama muzyka tekno i gibaniem murzynow czlowiek zyje

PS Rozumiem ze to dzial "pilkarski", ale mysle ze mecze i cala ich otoczka sa na tyle waznymi sprawami ze zasluguja na obecnosc tutaj. A dla mnie osobiscie muzyka jest bardzo istotna, zwlaszcza ze jako pracownik stoiska SKK jestem na Olimpijskiej 2h przed meczem i zostaje kilkadziesiat minut po jego zakonczeniu...
PS2 Nie mowie, ze mamy wdupiac wurst mit brötchen i popijac piwem, rozchodzi sie tylko o muzyke, bez zadnych podtekstow politycznych czy separatystycznych...